Nederlandse wetgeving
Wordt ook lid van de Parkieten Sociëteit
Wordt ook lid van de Parkieten Sociëteit
maandag-vrijdag: 19:00 tot 21:30 en op zaterdag.Helaas voor u ben ik niet altijd via 0653313946 bereikbaar, ook niet op zondag.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op! wij doen ons best om de informatie op deze website actueel te houden. Wij kunnen echter geen enkele verantwoording voor de actuele juistheid van deze website nemen, u kunt dus geen enkel recht aan informatie van deze website ontlenen. Voor nadere uitleg dient u contact op te nemen met de bevoegde instanties.
Het doel van deze website is enige verheldering en samenhang in de wet- en regelgeving te geven.

Nadere uitleg over het gebruik van pootringen:

Op 12 december 2019 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in diverse zaken met één gemeenschappelijk onderwerp: het aantonen van de legale herkomst van levende Bijlage B-dieren. In een betreffende zaak ging het o.a. om ara’s, echter bijna alle papegaaiachtigen hebben dezelfde status.

En daarom publiceren wij dit artikel over pootringen. In het september magazine van 2020 heeft u een artikel over onze ringen kunnen lezen. Door de uitspraak van de rechter klopt de tekst uit het artikel van destijds niet meer geheel. Op het moment van schrijven waren wij ons nog niet bewust van de verstrekkende gevolgen van de uitspraak.

Eigenlijk is het heel simpel; iedere houder van een papegaaiachtige CITES levend Bijlage B-dier moet een registratie voeren van alle gehouden CITES levende Bijlage B-dieren. Dit om onomstotelijk de legaliteit van de vogel aan te tonen. Een kweker moet de nakweek juist ringen en bij overdracht (verkoop) moet een certificaat van Oorsprong bij overdracht verstrekt worden.

Voor het aantonen van de legale herkomst zijn naast een sluitende registratie van de dieren en een certificaat van Oorsprong bij overdracht van uw dieren, ook het gebruik van de juiste pootringen van groot belang voor CITES levende bijlage B-dieren.

In december 2020 hebben wij in het magazine een toelichting gegeven over het hoe en waarom voeren van een register van uw “CITES levende Bijlage B-dieren”. In januari 2021 is daar een vervolg op gekomen met een toelichting op het certificaat van oorsprong, ook wel overdrachtsformulier genoemd.
Wat is er nu zo belangrijk aan het ringen van onze nakweek?
De regelgeving voor het ringen van de CITES levende Bijlage A-dieren en Europese vogelsoorten, is voor iedereen wel duidelijk. Immers niet de juiste ring om uw nakweek, dan zijn uw vogels niet legaal. Er wordt dan geen EU-Certificaat afgegeven. De betreffende CITES bijlage A en Europese vogelsoorten worden genoemd in bijlage 6 van de Regeling Natuurbescherming. Hierin staat ook de maximale ringmaat van betreffende vogelsoorten. Een kleinere ringmaat mag altijd gebruikt worden.
Het opschrift van iedere pootring is zodanig dat elke pootring een unieke code heeft. In combinatie met de verplichte administratie door de met de afgifte van ringen belaste erkende organisaties (o.a. de Parkieten Sociëteit), biedt het opschrift de mogelijkheid om de al dan niet legale herkomst van gefokte vogels te traceren. Iedere pootring is aan een kweker gekoppeld. Er kan door het bevoegde gezag navraag gedaan worden over gegevens van een bepaalde pootring.
U blijft voor het bestellen van de juiste ringmaat verantwoordelijk. Op de ringen website vindt u alle ringen. Let op! De ringmaat is een adviesmaat, momenteel zijn er een aantal soorten die door selectieve kweek o.a. dikkere poten hebben. Voor CITES bijlage B soorten mogen blank aluminium ringen gebruikt worden.
Onze ringenadministrateur wil u graag helpen als u vragen hebt bij het bestellen van de ringen.

Het komt met regelmaat voor dat een lid ringen aanvraagt voor een bevriende hobbykweker. Realiseert u zich dan wel dat de kweker vermeldt met het kweeknummer op de ring volledig verantwoordelijk is voor het aantonen van de legale herkomst van de met zijn kweeknummer geringde CITES levende Bijlage B-papegaaiachtige. U, de besteller, dus. Het blijft van de kant van de Parkieten Sociëteit dan ook een dringend advies dat iedereen zelf zijn ringen besteld. Ook niet leden van de Parkieten Sociëteit kunnen bij ons ringen bestellen. Zijn krijgen dan een uniek kweeknummer dat bij ons geregistreerd wordt.

Wij adviseren uit dierenwelzijn overweging om voor papegaaien, kaketoes en ara's stalen ringen te gebruiken.

Vrij naar een spreekwoord: Wie een pootring geeft aan een ander heeft later zelf een probleem.