Nederlandse wetgeving
Wordt ook lid van de Parkieten Sociëteit
Wordt ook lid van de Parkieten Sociëteit
maandag-vrijdag: 19:00 tot 21:30 en op zaterdag.Helaas voor u ben ik niet altijd via 0653313946 bereikbaar, ook niet op zondag.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op! wij doen ons best om de informatie op deze website actueel te houden. Wij kunnen echter geen enkele verantwoording voor de actuele juistheid van deze website nemen, u kunt dus geen enkel recht aan informatie van deze website ontlenen. Voor nadere uitleg dient u contact op te nemen met de bevoegde instanties.
Het doel van deze website is enige verheldering en samenhang in de wet- en regelgeving te geven.

De Wet dieren vormt het wettelijk kader voor het houden van dieren en biedt een samenhangend stelsel van regels voor met name het gehouden dier. In de Wet dieren is ingebed dat de intrinsieke waarde van het dier wordt erkend en dat inbreuk op de integriteit van dieren, verder dan redelijkerwijs noodzakelijk, moet worden voorkomen.

In de Wet dieren is onder andere vastgelegd dat het verboden is om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen (art. 2.1 lid 1). Daarnaast is het houders van dieren verboden om aan deze dieren de nodige verzorging te onthouden (art. 2.2 lid 8).

De zorgplicht uit de Wet dieren is verder uitgewerkt in het Besluit houders van dieren. Paragraaf 2 van dit besluit maakt duidelijk aan welke algemene huisvestings- en verzorgingsnormen een houder moet voldoen. Het overtreden van deze normen kan leiden tot bestuursrechtelijke en/of strafrechtelijke maatregelen.

Het is met name de laatste regel waar wij als hobbydierhouders de houderijrichtlijnen op moeten stellen. Daarbij in acht genomen dat er verschillende soorten van houderij is binnen een diergroep. Bijvoorbeeld papegaaien (hoe kan het ook anders). Daar hebben we liefhebbers met een ara in huis, maar ook liefhebbers met een ara in huis die aan freeflight doen, of liefhebbers met een volière met ara’s, maar ook denkbaar een liefhebber die actief fokken met hun koppel ara’s. en dan heb je ook fokkers die met hun nakweek graag meedoen aan een tentoonstelling. De houderijrichtlijnen moeten voor al deze groepen in elke hoedanigheid geschreven zijn. Dus niet alleen voor een koppel ara’s met een vlucht van weet ik hoe groot.

Het amendement dat nu is aangenomen en deel uitmaakt van de wet dieren, is erg ruim geformuleerd en biedt ruimte voor invulling. Het is met name de invulling met houderijrichtlijnen (conform papagraaf 2 van het besluit houders van dieren) waar wij met z’n allen vaart achter moeten zetten.